I. Ce faci in cazul unui accident de vehicule
Ai fost un sofer atent, dar, de data aceasta, ai patit-o! Ai provocat un accident sau poate esti victima unui accident. Cum poate ca este pentru prima data cand te confrunti cu o astfel de problema, nu prea stii exact cum sa procedezi.
Ar trebui sa retii, in primul rand, ca, in cazul unui accident rutier, exista doua posibilitati pentru a intocmi documentele de constatare a acestuia:
1. Utilizarea de catre conducatorii auto implicati in accident a formularului de ”Constatare amiabila de accident”, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) in accident au fost implicate numai doua vehicule inmatriculate/inregistrate si asigurate RCA;
b) din accident au rezultat numai pagube materiale la cele doua vehicule implicate;
c) cei doi conducatori auto implicati sunt de acord sa utilizeze aceasta procedura de constatare a producerii accidentului.
Formularul „Constatare amiabila de accident” completat si semnat se foloseste in relatia cu asiguratorii in vederea obtinerii despagubirii in baza politei RCA a persoanei vinovate sau in baza asigurarii CASCO, dupa caz.
ATENTIE! Prin completarea si semnarea Constatarii amiabile, conducatorii auto implicati descriu un cumul de elemente si fapte privind accidentul care contribuie la solutionarea dosarelor de dauna, nereprezentand o recunoastere a raspunderii in producerea accidentului de unul sau ambii conducatori auto. Stabilirea culpei revine asiguratorului.
2. Prezentarea la sectia de politie in termen de 24 de ore de la producerea accidentului in toate celelalte cazuri in care nu sunt indeplinite conditiile pentru utilizarea Constatarii amiabile de accident.
II. Care este obligatia in cazul producerii unui accident in urma caruia au rezultat numai pagube materiale?
Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
- sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile
- sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare
Exceptie fac de la prevederile de mai sus:
- conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile mentionate la pct.I.1;
- conducatorii de vehicule care detin o asigurare facultativa CASCO, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
III. Care este obligatia in cazul producerii accidentului cu victime?
Conducatorii de vehicule implicate intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat vatamarea sau moartea unei persoane sunt obligati:
a) sa ia masuri de anuntare imediata a organelor de politie;
b) sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului;
c) sa nu paraseasca locul faptei.
Este interzis oricarei persoane:
a) sa schimbe pozitia vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea unei persoane;
b) sa modifice starea locului accidentului;
c) sa stearga urmele accidentului fara incuviintarea politiei care cerceteaza accidentul.
Daca ai suferit un accident provocat de catre un vehicul neasigurat RCA, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania va suporta prejudiciile sau, daca ai o polita CASCO pentru vehiculul tau, prejudiciile vor fi suportate de catre asiguratorul emitent al politei.
IV. Cum folosesti formularul de constatare amiabila
Este recomandat ca avizarea daunei la Asigurator sa se faca cat mai repede posibil dupa producerea accidentului.
Dupa constatarea avariilor, Asiguratorul va stabili vinovatia in baza celor rezultate din formularul Constatare amiabila de accident completat fara stersaturi sau modificari si semnat de catre ambii conducatori auto, declaratiile prezentate de conducatorii auto sau doar a unuia si va elibera Procesul Verbal de Constatare a daunelor si documentul de introducere în reparatie.
Recomandari in completarea formularului Constatare amiabila de accident:
- Completeaza impreuna cu conducatorul auto al celuilalt vehicul implicat in accident un singur formular de Constatare amiabila fara stersaturi sau omisiuni;
- Realizeaza schita accidentului de comun acord cu celalat conducator auto;
- Completeaza datele impreuna cu martori la accident, daca exista si daca doresc sa fie mentionati ca martori. Este recomandabil sa poti avea martori in cazul in care se nasc dispute ulterioare cu privire la circumstatele producerii accidentului;
- Scrie cu majuscule, lizibil;
- Semnati amandoi conducatorii auto formularul;
- Formularul are 2 pagini autocopiative, iar fiecare sofer pastreaza o pagina;
- NU modifica consemnarile din formular dupa completare si semnare;
- Verifica datele completate de cealalta persoana implicata in accident sa fie corect scrise;
- Formularul se depune la societatea de asigurare la care avizezi dauna.
V. Cum deschizi un dosar de dauna soldat numai cu avarii la vehicule
Majoritatea companiilor de asigurare au dezvoltat sisteme electronice online de avizare si deschidere a dosarului de dauna, direct pe site-urile lor.
Astfel, o prima etapa este verificarea procesului de deschidere a unui dosar de dauna pe site-ul Asiguratorului. In cazul asigurarii CASCO iti recomandam sa citesti clauzele contractuale care se refera la procedura de avizare, constatare a daunelor si de acordare a despagubirilor.
1. Principalele documente (copii sau originale) necesare pentru avizarea daunei in baza unei asigurari RCA si deschiderea dosarului de dauna:
- Actele de identitate ale conducatorilor auto implicati in accident;
- Permisele de conducere ale conducatorilor auto implicati in accident;
- Asigurarile RCA ale conducatorilor auto implicati in accident;
- Actele vehiculelor implicate in accident (certificat de inmatriculare si/sau carte de identitate vehicule);
- Constatarea amiabila de accident sau procesul-verbal incheiat de organul de politie ori alt document emis de autoritati publice competente sa constate si sa cerceteze accidentele de vehicule, dupa caz;
- Imputernicire/Procura/Delegatie din partea persoanei prejudiciate pentru persoana care avizeaza dauna si participa la constatarea acesteia, daca nu sunt una si aceeasi persoana ori daca persoana prejudiciata este persoana juridica;
- Fotografii de la locul evenimentului.
Daca polita ta RCA are inclusa clauza de decontare directa, ai posibilitatea sa te adresezi direct propriului asigurator RCA pentru deschiderea dosarului de dauna, fara a mai merge la asiguratorul RCA al persoanei responsabile de producerea accidentului .
Poti sa apelezi la clauza de decontare directa in cazul in care:
a) accidentul s-a produs in Romania;
b) sunt doar doua vehicule implicate in accident si ambele sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) accidentul nu a avut ca urmari niciun fel de vatamari corporale si/sau deces.
2. Principalele documente necesare pentru avizarea daunei in baza unei asigurari CASCO si deschiderea dosarului de dauna sunt urmatoarele:
- Polita CASCO;
- Certificatul de inmatriculare a vehiculului asigurat;
- Cartea de identitate asigurat si a persoanei care declara evenimentul;
- Permis de conducere declarant/ sofer;
- Imputernicire de la asigurat (daca asiguratul CASCO este o firma de leasing, o persoana juridica sau alta entitate care nu este persoana fizica);
- Formularul de constatare amiabila completat sau Procesul verbal incheiat de organul de politie ori alt document emis de autoritati publice competente sa constate si sa cerceteze accidentele de vehicule, dupa caz;
- Declaratia privind evenimentul – formularul se gaseste la Asigurator.
In functie de particularitatile fiecarui caz in parte sau de prevederile din Contractul de asigurare CASCO, asiguratorii pot solicita si alte documente.
Dupa avizarea daunei, Asiguratorul va proceda la efectuarea constatarii avariilor autoturismului si va elibera Procesul Verbal de constatare a daunelor si documentul de intrare in reparatie (DIR).
In cazul instrumentarii daunei in baza politei RCA, Asiguratorul are obligatia legala sa efectueze constatarea prejudiciilor in termen de 3 zile lucratoare de la data avizarii sau la o data ulterioara convenita de catre parti.
In cazul instrumentarii daunei in baza politei CASCO, constatarea se efectueaza conform celor stabilite prin clauzele acestei polite.
Repararea (auto)vehiculului
Daca ai deschis dosar de dauna in baza asigurarii RCA, poti sa iti repari vehiculul la orice unitate reparatoare autorizata care desfasoara activitati de reparatii ale autovehiculelor fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului.
Calitatea reparatiei autovehiculului este in sarcina unitatii service.
Prin urmare, alegerea unitatii service este foarte importanta pentru o reparatie corect realizata (conform normelor producatorului autovehiculului), intr-un timp cat mai scurt – de aceea este bine sa solicitati informatii Asiguratorului, in cazul dosarului CASCO.
Daca ai deschis dosar de dauna in baza asigurarii CASCO este posibil sa existe anumite conditionari privind alegerea unitatii reparatoare. Din acest motiv, primeste consultanta la incheierea contractului CASCO de la distribuitorul tau de asigurari (Asigurator, agent de asigurare sau companie de brokeraj) si citeste cu atentie clauzele politei CASCO.
Pentru a veni in sprijinul clientilor, asiguratorii au propria retea de unitati service cu care colaboreaza, ceea ce constituie un avantaj pentru client oferind: transparenta, comunicare facila, seriozitate, recunoastere a calitatii serviciilor oferite de unitatea reparatoare si nu in ultimul rand, decontarea reparatiilor direct intre asigurator si unitatea reparatoare.
Finalizarea dosarului de dauna
Dupa finalizarea reparatiei, pentru plata dosarului de dauna asiguratul/ pagubitul trebuie sa depuna la dosar anumite formulare / documente justificative din care ar rezulta intinderea prejudiciului ce urmeaza a fi despagubit.
In situatia in care vehiculul este reparat intr-o unitate reparatoare din reteaua de parteneri a Asiguratorului, autoturismul este predat proprietarului imediat dupa finalizare, fara a se mai astepta achitarea facturii de reparatie.
Daca depunerea cererii de despagubire se face intr-un dosar de dauna deschis in baza unei asigurari RCA, Asiguratorul are obligatia legala sa iti formuleze o oferta de despagubire in termen de 30 de zile daca sunt indeplinite conditiile pentru acordarea acesteia sau, in caz contrar, sa iti comunice motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire. Dupa acceptarea de catre tine a ofertei in scris, Asiguratorul RCA este obligat sa plateasca despagubirea in 10 zile conform indicatiilor tale cu respectarea legislatiei in vigoare.
In cazul asigurarii CASCO acordarea despagubirii se face potrivit clauzelor asigurarii CASCO pe care o detii.
Actualizat la data de 16.11.2021